Управление на пикочния мехур

Програма за управление на пикочния мехур, съобразена с нуждите на всеки човек с нарушения в уринирането (инконтиненция или задържане), му дава възможност до известна степен да възстанови контрола върху функцията си на уриниране, да намали риска от непрекъснати инфекции на пикочните пътища и да подобри качеството на живота си.


Продуктите, които могат да помогнат на човек да управлява пикочния си мехур, са пикочните катетри, които са разделени в три категории, в зависимост от симптомите на всеки пациент:

  • Постоянни (Foley) Катетри
  • Прекъсващи катетри
  • Мъжки външни катетри


Катетър е тънка гъвкава тръба, поставена в пикочния мехур, за да се оттича урината, когато пикочният мехур не сеизпразва нормално.

 

Ако катетърът стои в пикочния мехур с часове, дни или повече, тогава той се нарича постоянен катетър.


Ако катетърът се постави за източване на урината и след това се отстранява, той се нарича прекъсващ катетър.

 

В случаите на мъжка инконтиненция има и вариант за мъжки външен катетър, който се прилага като презерватив.

 

Постоянен  (Foley) Катетър


Постоянните катетри се използват в случаи на инконтиненция или задържане и осигуряват непрекъснато оттичане на урина. Те се слагат през уретрата и остават до един месец. Могат да бъдат прикрепени към уринаторна торба, която да бъде прикрепена към крака на пациента, или към уринаторна торба за нощно ползване при лежащи пациенти.

Прекъсващи катетри

Прекъсващите катетри се използват главно при задържане или дори в случаи на инконтиненция, при които пикочният мехур не може да бъде напълно изпразнен. Може да се използва и в случаи на стриктура на уретрата. Те се поставят през уретрата и след като дренажът на урината завърши, те се отстраняват и изхвърлят. Те са стерилни за еднократна употреба и могат да бъдат прикрепени към всяка уринаторна торба, ако е необходимо.

 

Мъжки външни катетри

Мъжки външни катетри се използват само в случаите на умерена до тежка мъжка инконтиненция. Те се поставят извън уретрата като презерватив и са меки и гъвкави, за да се прилепнат по-сигурно, осигурявайки комфорт без нараняване. Те имат вътрешен самозалепващ слой, за да се предотврати неволно падане на катетъра. Те могат да се носят до 24 часа. Те могат да бъдат свързани към всякакъв вид уринаторна торба за крака или уринаторна торба, прикрепена към леглото.