Следоперативни рани

Следоперативни рани

 

Постоперативните усложнения са усложнения, които се появяват след операцията, при условие че са свързани с нея. Те са преобладаващо локални, когато се фокусират върху мястото на тялото, където хирургът се намесва и систематични, когато засягат функционирането на системите на тялото, които не са пряко засегнати нито от болестта, нито от операцията.

Що се отнася до времето на тяхното появяване във връзка с операцията, има разграничение в пряка връзка, когато те се появяват преди пълното заздравяване на раната (времеви интервал) и отдалечени, когато се появяват след пълното възстановяване на функцията на тялото в нови постоперативни условия (месеци и / или години).

Директните локални усложнения са травмите:

- Кървене - хематом

- Пълна травма - абсцес

- Серумна акумулация, която я предотвратява зарастване.

 

Пилонидална киста

 

Пилонидалната киста е състояние, което засяга голяма част от тийнейджърското, младото население. Това е хронично възпаление в областта на сакрума.

Причината за пилонидална киста все още не е напълно изяснена.

 

 

Като основни причини са описани:

 Хормоните

Растежа на космите

Триене

Възпаление

 

 

Усложняващи агенти:

 Заседнал труд

 Наследственост

 Затлъстяване

 Локално дразнене или травма преди възпаление.

 

 

Кистата може да остане в продължение на много години без особени симптоми (малко болка в областта, когато пациентът седи на твърда седалка).

 

Интензивните симптоми обикновено се появяват, когато се инфектира: В острата фаза пациентът изпитва болка, подуване, зачервяване и треска.

 

 

В хроничната фаза абсцесът се превръща във фистула, и докато кистата е отворена, пациентът изпитва раздразнение, сърбеж и задушаване от отделената гнойна течност. Ако фистулата се запуши, гнойта се събира в кистата и се превръща обратно в абсцес.

 

Острата фаза изисква незабавно хирургическо отваряне и прочистване.

 

 

Ако кистата се отстрани хирургически заедно с гнойта, кистата остава отворена и се правят редовни превръзки, докато тя се затвори с подходящи пластири, насочени към източване на гнойта и заздравяване на раната. Може да са необходими превръзки в продължение на поне два месеца, за да се затвори окончателно.