Епидермолизна булоза

Епидермолизна булоза е рядко генетично заболяване, което засяга около 500 000 души по целия свят. Това е резултат от провал на връзката между епидермиса и дермис.

Това е болезнено генетично дерматологично заболяване, което разделя кожните слоеве на тялото от вътрешната си повърхност, образувайки мехури при на контакт. Характеризира се като рядко заболяване, което представлява както леки, така и тежки форми, причинени от различни гени.

Обикновено обаче съществуват три отделни вида Епидермолизна булоза:

Обикновен, съединителен и дистрофичен. В простата форма на болестта, само кожата е засегната. В най-тежките случаи, обаче, също е засегната вътрешната повърхност на тялото (например, устата, хранопровода и дебелото черво. Хората, страдащи от дистрофична епидермолизна булоза са предразположени към агресивна форма на рак на кожата, наречен плоскоклетъчен карцином (SCC).

Изследванията за епидермолизната булоза са концентрирани най-вече върху предотвратяването на прогресията и разпространението на болестта.

 

Все още не съществува лечение за Епидермолизна Булоза.

Лечението е терапията на симптомите, което се е подобрило значително през последните години. Провеждат се изследвания в международен мащаб за идентифициране на ефективна форма на лечение, докато организациите за подкрепа финансират няколко програми, насочени към разработване на лечение и медицинска помощ за Епидермолизна Булоза.