Проблеми, които могат да възникнат

Торбичката пропуска

Това не трябва да се случва! Проверете дали торбичката е добре прикрепена и дали размерът на отвора е измерен правилно. В случай че всичко е наред, моля консултирайте се с нас.

 

Газове

Това е често срещан проблем при колостомата. Понякога се усложнява от определени храни. Може да се справите с проблема с диета. Наблюдавайте кои храни ви причиняват газове, и ги избягвайте. Примерно зеле, боб, газирани напитки, ядки. При някои пациенти помага вземането на таблетки с див копър или хапването на кисело мляко.

 

В торбичката не се изхвърлят изпражнения, имате силни болки

Потърсете медицинска помощ.

 

Изхождания от ректума

Ако не са ви премахнали ректума, възможно е все още да имате изхождания, предимно на слуз. Нормално е, но ако се случва често или ви причинява дискомфорт споделете със сестрата или доктора. Може да имате кървене или някаква секреция. 

 

Фантомен  ректум

Ако имате постоянна колостома и ректумът ви е напълно отстранен, можете да почувствате желание да се изходите по обичайния начин, въпреки че това вече е невъзможно. Това усещане може да продължи няколко месеца след операцията и ако ви притеснява говорете с доктора. 

 

Повърхностно кървене от стомата

Можете да забележите леки следи от кръв върху почистващите кърпички. Често се случва и не е причина за тревога. Понякога се получава при по-груб допир или търкане.

 

Вътрешно кървене от стомата

Това не е нормално. При кървене или промяна в размера на стомата, незабавно информирайте вашия лекар.

 

Промяна в цвета на стомата

Ако стомата изведнъж промени цвета си – потъмнее или посинее, проверете дали нещо не я притиска и уведомете лекаря си.

 

Запек

Може да доведе до обструкция, а в последствие до газове и дискомфорт. Включете повече течности, плодове и фибри в храната си. Понякога запекът се получава като страничен ефект от лечението при някои видове болкоуспокоителни. Ако проблемът е сериозен и се случва често говорете с вашия лекар или сестра.

 

Диария

Пийте много течности, за да избегнете обезводняването. Ако смятате, че причината е определена храна, изключете я от менюто си за няколко седмици. Докато отшуми диарията, може да ползвате уринаторни торбички, за да си спестите честата подмяна. Ако диарията се случва често или е в по-тежка форма (или повръщате постоянно) посъветвайте се с вашия лекар. 

 

Кожни раздразнения

Проверете размера на отвора на торбичката. Сменяйте торбичките бавно и внимателно само при необходимост. Уверете се, че кожата около стомата е напълно чиста и суха. Кърпички и кремове, които осигуряват бариерна защита на кожата също могат да помогнат. Може да пробвате и торбички с по-добра защита за кожата.