Какво представлява илеостомата

Илеостомията обикновено включва премахване на дебелото черво (колон), а понякога и на ректума. В резултат на това фекалиите не могат да преминат през ануса, както обикновено.

За да могат фекалиите да излязат от тялото,  хирургът прави малък отвор на външната част на корема, където се извежда и прикрепя края на  тънкото черво (илеум). Това представлява стомата и понеже този вид стома е създадена чрез илеума, тя се нарича илеостома. (Думите „остомия”, „стома” идват от гръцки и означават „отвор” или „уста”). Илеостомата обикновено има кръгла форма, цветът ѝ е подобен на лигавицата на устата, изглежда като жива рана, но е безчувствена. Фекалиите излизат от стомата и се събират в специална торбичка, прикрепена към нея.

Консистенция на хранителната каша
Храната от стомаха преминава през тънкото черво, където полезните вещества, от които се нуждае тялото се абсорбират  и остава една сравнително течна каша от несмилаеми вещества и вода. Тя се изхвърля от тялото през стомата. Понеже тази течна каша не е преминала през дебелото черво, голяма част от водата в нея не е усвоена, следователно тя е доста течна и преминава постоянно. Този процес не може да се контролира и се налага стома торбичката да се носи постоянно.